2018/19

Kvalifikacijska odprava 2019 – Skrivnostna ekipa (julij 2019)

V prvih treh julijskih dneh je za del Mepijevcev in Mepijevk potekala kvalifikacijska odprava. Naši bronasti ekipi Skrivnostne dekline so se pridružili še trije Srebrniki ter en Zlatnik – skupaj smo oblikovali Skrivnostno ekipo in se odpravili na odpravo.

V ponedeljek, 1. 7. 2019, smo se z vlakom pripeljali v Rimske Toplice, kjer se je začela naša odprava. Pred nami sta hodili prof. Jug in prof. Tušek, ki sta nas počakali na vsaki od sedmih kontrolnih točk, na katerih smo si lahko odpočili in dobili dodatno vodo. To smo zelo potrebovali, saj je bil dan zelo vroč. Nekaj časa smo hodili po cesti, nekaj časa smo lazili po gozdu in nekaj časa smo hodili ob poljih. Vmes smo se veliko pogovarjali in izvedeli marsikaj novega drug o drugem, kar je bil – poleg snemanja videa – tudi namen naše odprave. Kjer se je dalo, smo si ogledovali okolico in razglede – najlepši nas je pričakal na Velikem Kozju, ki je bilo sicer samo kontrolna točka srebrne ekipe, vendar smo se 3 Brončice odločile, da jih do tja pospremimo. Na poti je profesoricama začel slediti kuža, ki smo ga poimenovali Mepi, saj nam je delal družbo do cilja prvega dne. To je bil Tončkov dom na Lisci in okoli petih popoldne smo tja, ob naši pevski spremljavi, prispeli nasmejani. Najprej so nas profesorice nagradile s sladoledom, ki ga je zmanjkalo, kot bi trenil, nato pa smo postavili šotore in obesili visečo mrežo. Potem je bil čas za pozno kosilo ali večerjo, obe skupini sta skuhali testenine. Zvečer pa smo zakurili taborni ogenj – sicer v kaminu – in nad njim pekli penice in hrenovke, se slikali ob sončnem zahodu in ponoči gledali zvezde.

Naslednji dan smo zgodaj zjutraj pospravili šotore, pojedli zajtrk in se odpravili na preostanek odprave. Na poti smo se ustavili na planinski postojanki Darinkino zavetišče, kjer smo se vpisali v knjigo kot MEPI Skrivnostna ekipa. Lastnika sta nam ponudila piškote, napolitanke in vodo in ob pogovoru smo ugotovili, da sta to pravzaprav dedek in babica deklice, ki je sošolka od nekaterih članic bronaste skupine. Na prvo kontrolno točko, kjer so nas pričakale mentorice, sicer pa tretjo tistega dne, smo prispeli zelo dobre volje, kar je bilo za profesorice pozitivno presenečenje. Pripravile so nam lubenice, da smo se okrepčali in hidrirali, same pa so si skuhale kavo. Po malo daljšem premoru smo se odpravili proti zadnjim trem točkam tistega dne. Ko smo prispeli na Kočo na Bohorju (končno točko odprave bronaste skupine in cilj drugega dne srebrne) polni dobre volje, smo si skuhali topel obrok za tisti dan, potem pa so nas počasi prišli iskat starši. Brončice smo tako zaključile dvodnevno odpravo, dolgo približno 35 km.

Fantje, ki jih je čakal še en dan, so v koči preživeli hudo nevihto, naslednji dan pa so se z Bohorja spustili do Podsrede. Med potjo so nabrali kar veliko užitnih gob. Srebrniki so okoli enih popoldne prišli v Podsredo, kjer so zaključili svojo 52 km dolgo kvalifikacijsko odpravo.

Vsi smo se zelo zabavali in zagotovo lahko rečemo, da smo kvalifikacijsko odpravo opravili z uspehom.

Tekst: Lija Kužner

Poskusna odprava (junij 2019)

V ponedeljek, 17. junija, so se 4 MEPI skupine podale izpred Kajuha (I. gimnazije v Celju) na pot. Z vso opremo na hrbtih so se napotili proti cilju prvega dne - gradu Žovneku, na poti pa sta jih ta dan preverjali profesorici Bernarda Jug in Marjetka Pintarič. Hodili so ob Savinji, mimo Petrovč, Žalca in ribnika Vrbje. Po približno 10 kilometrih so prišli do mosta pri Šeščah, kjer je bila prva kontrolna točka. Tam so si dotočili vodo v plastenke, si privoščili pavzo, nato pa nadaljevali s potjo do Pariželjskega mosta in prečkali Savinjo. Hodili so naprej skozi Parižlje, nato pa proti Spodnjim Gorčam, predzadnji kontrolni točki. Po postanku sta jih čakala samo še nekaj pot in nato vzpon na grad Žovnek. Tu so pot prvega dne zaključili z okoli 24 kilometri. Vzdušje je bilo odlično, saj so Mepijevci tabor postavili kar v gradu. Ko so stali vsi šotori so se lotili priprave toplega obroka. Kuhali so makarone z različnimi dodatki in pekli palačinke. Nato so kartali, malce poležavali in se pogovarjali. Zvečer pa so imeli ogled gradu, kjer so izvedeli nekaj o gospodih Žovneških, začetku in vzponu Celjskih knezov. Zatem pa so se počasi odpravili spat. Ta dan je potekal brez zapletov, saj je pot večino časa potekala ob Savinji, kjer jim ta tudi olajšala vroč dan. Naslednji dan so Mepijevci nekaj pojedli, pospravili šotore in se pripravili na nadaljevanje poti, ki jih je ta dan vodila v kamp Menino.

Zjutraj sta prišla na grad vojak Miro Strmičnik, s katerim so imeli priprave na odpravo in vojakinja Andreja, ki je hodila na I. gimnazijo v Celju. Vojaka sta pohodnike pričakala na prvi kontrolni točki, Destovniški kapeli, kjer sta jim dala napotke za nadaljnjo pot. Kljub tem, so Mepijevci imeli težave z iskanjem naslednje točke, cerkve Svete Mati Božje, kjer jih je čakala profesorica Urška Pristovšek. Dve skupini sta cerkev sprva zgrešili, drugi dve pa sta se na poti zgubili, vendar so vsi na koncu prišli do tja. Nato jih je pot vodila do Doma na Farbanci, kjer sta jih čakali profesorica Jug in daljša pavza. Dekleta na bronasti stopnji so si skuhale juho in spekle palačinke, zatem pa za ostalimi nadaljevale pot na cilj. V popoldanskih urah so na cilj dneva in končni cilj bronaste stopnje, kamp Menina, prišle vse skupine. Ko so odložili prtljago, so si privoščili osvežitev v reki Savinji in v kopalnem jezeru kampa. Nato so postavili šotore in zakurili taborni ogenj, ob katerem so preživeli večer. Na palicah so pekli hrenovke in penice, potem pa odšli spat.

Naslednji dan je srebrnike in zlatnike čakala naporna pot z vzponi. Ko so se zbudili so pozajtrkovali, pospravili šotore in se odpravili na pot. Odpravili so se proti Mozirski koči in nato nadaljevali do Doma na Smrekovcu, kjer so odpravo zaključili srebrniki.

Zlatnike je naslednji dan še čakala dolga pot, ki jih je vodila mimo Žlebnikove domačije, kjer je bil ustreljen Karl Destovnik - Kajuh. Tukaj mu je v spomin postavljena hiša z bogatim sporočilom. Nato so zlatniki še nadaljevali nekaj poti po poti XIV divizije. Pot za zlatnike se je končala v Topolščici.

Mepijevci so si z odpravo izboljšali orientacijo, spodbudili skupinski duh in se naučili preživeti s tistim, kar so si vzeli s seboj.

In tako so Mepijevci naredili pot od Kajuha do Kajuha, v čast našemu dragemu Karlu Destovniku – Kajuhu.

Tekst: Ema Gošte

VIP dogodek: MEPI urbano pleme (maj 2019)

V sredo, 15. maja, so se Mepijevci Julija Dolinšek, Ema Gošte, Jan Koren, Klara Kovač, Ana Sečki in Ajda Trbovc v spremstvu profesorice Bernarde Jug udeležili VIP-dogodka "MEPI URBANO PLEME" v Čolnarni v parku Tivoli.

Ekipa kajuhovcev se je ob 7. uri zjutraj izpred šole podala na pot proti Ljubljani, kljub slabemu vremenu so se polni energije in z veliko dobre volje veselili delavnic in VIP-gostov; predsednika RS Boruta Pahorja in britanskega princa Edwarda, grofa Wesseškega.

Po registraciji so se odpravili na razpisane delavnice: likovno, teambuilding, folkloro, kemijsko, hojo po napeti vrvi, improvizacijsko gledališče, Rdeči križ – postopki oživljanja, "Moja kariera – moj kroj". Na kemijski delavnici so z mešanjem različnih kemikalij dobivali različne barve, ob mešanju vseh skupaj pa se je tekočina razbarvala, demonstrirali so parni stroj in dimne bombe ter da ob reakciji aluminija s klorovodikovo kislino nastane vodik, ki so ga dokazali z vžigom. Pri naslednjem šotoru so imeli delavnico skavti, udeleženci so se sprva ogreli, nato pa so se preizkusili v hoji po vrvi, napeti med dvema drevesoma. Zanimiv je bil teambuilding, pri katerem je ena od nalog bila, da so se Mepijevci brez pogovarjanja postavili v vrsto od najstarejšega do najmlajšega.

Po koncu delavnic so se vsi udeleženci zbrali in že nestrpno pričakovali gosta. Kmalu sta prišla princ Edward, grof Wesseški, in predsednik Borut Pahor, temu pa je sledil kratek kulturni program, okronan s posaditvijo drevesa kot simbola prijateljstva med Veliko Britanijo in Slovenijo. Učenci britanske mednarodne šole v Ljubljani in Gimnazije Škofja Loka so nastopili z recitalom pesmi Dajte nam pesem Toneta Pavčka in plesom. Nato so se še skupaj fotografirali, gosta pa sta nadaljevala pot v Grand Hotel Union na okroglo mizo.

Mepijevci so doživeli veliko novega, se spoznali z Mepijevci z drugih šol, poklepetali in se fotografirali z gostoma, si delili nasvete glede odprav in dajali izjave za intervjuje. Ta dogodek jim bo zagotovo še dolgo ostal v spominu.

Tekst: Ema Gošte

Srečanje Mepijevcev in Mepijevk (marec 2019)

V petek, 15. 3., so se dijaki in dijakinje, ki obiskujejo obšolsko dejavnost MEPI, ponovno zbrali na vsakomesečnem srečanju. Prvih nekaj minut so namenili tišini, v kateri so razmišljali in se skušali sprostiti po napornem in natrpanem tednu. Sledile so razne igre, pri katerih so morali svojo motivacijo in koncentracijo še povečati in sproti reševati različne probleme, ampak so bili vsem kos. Igre sta organizirali in vodili profesorici Jug in Pintarič, dve izmed petih MEPI-mentoric. Po bolj sproščenem in zabavnem enournem uvodu, pa je sledilo resnejše delo. Profesorica Jug je najprej na kratko predstavila potek, organizacijo in vrste pustolovskih odprav, ki Mepijevce in Mepijevke čakajo v naslednjih mesecih. Posebno je poudarila, da mora vsaka odprava imeti namen, ki si ga mora skupina vnaprej natančno določiti. Tako se je delo nadaljevalo praktično, saj so se dijaki razdelili v skupine in si že poskušali zastaviti želene namene. Večina skupin se je odločila za izdelavo kratkega filma, v katerem bodo zajeli bistveno dogajanje na njihovih odpravah. Za konec so se še prepustili užitkom čokolade, ki jim jo je razdelila profesorica Jug. Za dijaki in dijakinjami je bila zagotovo še ena zanimiva izkušnja in še ena odlična priprava za vse ovire in težave, na katere morebiti naletijo na prihajajočih odpravah.

Tekst: Nika Brance

Informativni dan (februar 2019)

15. 2. in 16. 2. smo Mepijevci in Mepijevke predstavili program MEPI bodočim dijakom, ki so nas obiskali na informativnem dnevu. V soboto pa smo skupaj s še nekaj dijaki in dijakinjami, ter zaposlenimi na šoli pomagali pospraviti Dvorano Kajuh. Po končanem pospravljanju smo si naročili pice, ter še skupaj igrali nekaj športov.

Posvet Mlade kariere (februar 2019)

Posvet organizacij mladinskega sektorja s šolniki - "Mlade kariere" je potekal na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Tema posveta: kako omogočiti večjo uveljavljenost in prepoznavnost mladinskih organizacij.

Podelitev MEPI priznanj (januar 2019)

Mepijevci in Mepijevke I. gimnazije v Celju so osvojili 12 bronastih in 8 srebrnih priznanj.

Prejemniki srebrnih priznanj: Matevž Kričej, Jakob Lekše, Nika Brance, Jan Koren, Hana Prtenjak, Špela Bošnjak, Karin Pungartnik in Klara Drofenik.

Prejemniki bronastih priznanj: Aljaž Mavrič, Amadeja Jelen, Ana Sečki, Anja Puhar, Blaž Valenčak, Eva Nograšek, Lovro Drofenik, Katja Zapušek, Matevž Uršič, Nejc Špeglič, Tamara Kovačič in Matjaž Pinter.

MEPI dan s Slovensko vojsko (januar 2019)

V petek, 18. 1. 2019, so Mepijevci in Mepijevke preživeli dan z vojakom Slovenske vojske, Mirom Strmčnikom. Predaval jim je o orientaciji in kartografiji. Dan se je začel bolj teoretično, saj je gospod Strmčnik naprej predal nekaj svojih izkušenj, ki jih je pridobil kot vojak pri delu na terenu, potem pa so dijaki morali sami načrtovati različne poti na zemljevidih. Tisti dijaki, ki letos opravljajo srebrno, nekateri pa že zlato stopnjo programa, so pomagali tudi tistim na nižji stopnji. Naučili so se različnih tehnik, po katerih se lahko orientirajo v naravi, kar jim bo zagotovo prišlo prav na odpravah, ki jih čakajo v spomladanskem času. Proti koncu njihovega druženja sta gospod Strmčnik in profesorica Jug, koordinatorica programa na I. gimnaziji v Celju, pregovorila še nekaj besed o prvi pomoči in ustrezni opremi na odpravah.

Tekst: Nika Brance

MEPI vikend (november 2018)

16. in 17. 11. 2018 je za Mepijevce potekal spoznavni vikend.

Vikend smo začeli s pogovorom o prostovoljstvu, saj je to eno od treh področij, ki jih moramo med letom nadgraditi, izpopolniti in poglobiti. Pri tem smo dobili smernice, da smo se odločili, kaj točno bomo prostovoljno počeli vsaj tri mesece. Po tem smo morali oceniti naše sposobnosti in kako dobro smo npr. organizirani, redoljubni, potrpežljivi, inovativni ipd., pri čemer smo izhajali iz lastnosti, ki naj bi jih imel vsak Mepijevec. Te smo določili na našem srečanju oktobra.

Določili smo tudi nekaj pravil, ki se jih moramo držati, da lahko sodelujemo in jih razdelili na prijetno in pomembno. Dogovorili smo se tudi za naloge, ki smo jih morali opraviti in tako smo dobili kuharja, pomivalce posode, pomočnike kuharja, vodjo pohoda, organizatorje prostega časa ipd.

Ker smo postajali lačni, smo hitro oblikovali ''jedilnike'' za večerjo po posameznih stopnjah, pri čemer so novim Mepijevcem, torej tistim, ki gredo na odpravo prvič, pomagali najbolj izkušeni zlati Mepijevci. Potem smo šli v trgovino in nakupili vse potrebne sestavine za večerjo, izkusili pa smo približek kuhanju na odpravi, saj smo si morali večerjo pripraviti pred šolo, na gorilnikih. Po večerji smo govorili o svetlobnem in zvočnem onesnaževanju, po tem delu pa se je začel nočni del oz. prosti čas. Najprej smo odigrali nekaj skupnih iger za boljšo ekipno dinamiko, potem pa smo se razdelili v skupine, nekateri so igrali odbojko, drugi so v t.i. katakombah igrali biljard in namizni nogomet, nekateri so kockali ali se pogovarjali.

Naslednji dan nas je prišel pozdravit gospod ravnatelj, nato smo si pripravili zajtrk, ki smo si ga prinesli od doma, po zajtrku pa smo ovrednotili naše delo prejšnjega dne in kako dobro smo opravili naloge, ki so nam bile dodeljene. S tem se je notranje delo končalo in začel se je zunanji del, torej kondicijski pohod na Brnico. Na pohodu se nam je še pridružil prof. Robnik, ki je nato vodil pohod. Malo nas je zeblo, ampak je odprava hitro minila.

S tem vikendom smo se bolj povezali in se bolj spoznali z MEPI-jem, kar je bil tudi namen, zato lahko rečemo, da je bilo druženje uspešno in se že veselimo naslednjega srečanja v decembru.

Tekst: Lija Kužner

MEPI stran - predstavitev (september 2018)

MEPI stran I. gimnazije v Celju je bila uradno predstavljena septembra 2018.